09.3.2018  |  Työnä turvallisuus tarinat

Työnä turvallisuus: Hyvä esimies on paikalla ja tavoitettavissa

AVARN_Security_vartija_Jesse_Ikavalko.jpgJesse Ikävalko työskentelee kohde-esimiehenä Musiikkitalolla ja on ollut alusta saakka rakentamassa talon turvallisuuskulttuuria.

AVARN Security vartioi Musiikkitaloa ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä ja valvoo järjestystä tapahtumissa. Vartioinnin esimiehenä toimiva Jesse Ikävalko on työskennellyt AVARN Securityllä ja turvallisuusalalla kohta 10 vuotta. Hän aloitti vartiointi- ja turvatarkastustehtävissä lentoasemaympäristössä ja suoritti oppisopimuskoulutuksena turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon.

Ikävalkon kolmessa vuorossa työskentelevään tiimiin kuuluu vartijoita, järjestyksenvalvojia sekä tapahtumanaikaisia esimiehiä kaikkiaan noin 80 henkeä. Ikävalko on vetänyt tiimiä ja työskennellyt Musiikkitalolla jo ennen kuin talo avattiin syksyllä 2011. Alkuvaiheessa esimiehen puhelin pirisi tiuhaan. Kun kaikki oli vielä ihan uutta, työntekijät tarvitsivat enemmän tukea.

– Nykyään eivät soita niin usein. Pikemminkin menee niin päin, että minä soitan ja kyselen, miten menee, kun ei ole vähään aikaan kuulunut mitään, Ikävalko kertoo.

Tavoitteena tasokas asiakaspalvelu

Musiikkitalon vierailla on korkeat odotukset palvelun laadulle. Esimiehen työtä helpottaa talossa toimiva palveluakatemia, jonka avulla varmistetaan kaikille talossa toimivien organisaatioiden työntekijöille yhtenäinen asiakaspalvelukoulutus ja toimintamallit. Ikävalko kertoo, että koulutuksen ja siten myös palvelun tasoa ylläpidetään jatkuvasti.

– Palveluakatemia on aivan loistava juttu. En muista, että olisin kuullut muualla olevan tällaista eri organisaatioiden välistä yhteistä mallia. Alun perin meillä oli ulkopuolinen kouluttaja, mutta lopulta päätettiin tehdä muutamasta vakityöntekijästä kouluttajia, jotta voimme itse kouluttaa itseämme.

Ikävalkon mukaan turvallisuustilanteen muuttuminen maailmalla ja Suomessa näkyy vartijoiden ja järjestyksenvalvojien työssä.

– Ihmiset ovat aiempaa uteliaampia, kyselevät paljon turvallisuusasioista ja selvästi arvostavat työtämme. Asioita priorisoidaan nyt eri tavalla ja vastakaikua saa aiempaa paremmin. On hienoa, että voi rauhoittaa ihmisiä jo pelkällä läsnäololla ja vastaamalla kysymyksiin, Ikävalko kertoo.

Hyvä esimies on toimivan työyhteisön perusta

Työntekijät, joista pidetään hyvää huolta, tuottavat laadukasta palvelua ja välittävät asiakkaista. Esimiestyö turvallisuusalalla on siis laadukkaan palvelun kulmakivi. Ikävalkon mielestä hyvään esimiestyöhön kuuluu läsnäolo ja lähestyttävyys.

– Hyvä esimies kuuntelee ja häneen voi luottaa. Olen aina arkipäivisin täällä paikalla ja tavoitettavissa. Meillä on työntekijöiden kanssa läheiset välit ja on helppo lähestyä puolin ja toisin.  Ei ole minkäänlaista kynnystä tulla juttelemaan, vaikka ihan pienistäkin murheista.

Musiikkitalon työyhteisössä tunnelma onkin selvästi erittäin lämmin. Työkavereita arvostetaan ja hommat hoidetaan yhteistyöllä maaliin. Ikävalko on selvästi sanojensa mittainen mies.

 – Jesse on esimiehenä reilu, luotettava ja kohtelee kaikkia tasapuolisesti. Ja inspiroiva, auttaa jaksamaan päivästä toiseen. Silloinkin, kun itsellä on huono päivä, esimiehestä saa voimaa, Ikävalkon tiimissä työskentelevä vartija Robert Salonen arvioi esimiestään.

Palautetta annetaan puolin ja toisin päivittäin. Työkavereiden kanssa viihdytään toisinaan myös vapaa-ajalla.

– Onnistumiset ja epäonnistumiset käydään läpi ihan viimeistään viikon päätteeksi, kun mennään ottamaan yhdessä neuvoa antavat, Salonen ja Ikävalko toteavat yksissä tuumin.

Entä, millainen ihminen Ikävalkon mielestä pärjää esimiestyössä turvallisuusalalla?

– Tässä hommassa pärjää ihminen, jolla on hyvä stressinsietokyky. Moni asia on sellainen, joita ei voi etukäteen määritellä ja kirjoittaa paperille. Täytyy olla ongelmanratkaisukykyä omalla alueella ja nopeaa reagointikykyä muuttuvissa tilanteissa. Lisäksi on oltava avoimuutta ja hyvä asiakaspalveluasenne.

 

Tutustu Avarn Securityyn työpaikkana

Työnä turvallisuus -juttusarjassa kerrotaan työstä ja arjesta AVARN Securityllä henkilöstön näkökulmasta.