07.09.2020

Käykö käteinen maksuvälineenä tulevaisuudessa?

blogi
Maksamisen muutoksesta on puhuttu julkisuudessa pitkään ja käteisen käytön loppumisesta nousee esille erilaisia arvioita puolesta ja vastaan riippuen arvion esittäjän omista intresseistä.

Maksamiseen käytetään yhä enenevässä määrin korttimaksuja, lähimaksuja sekä erilaisia sovelluksia, mutta käteinenkin raha pysyy maksutapana vielä pitkään. Suomen pankin vuoden 2019 rahanhuoltokatsauksen mukaan käteisnostojen määrä on kasvanut aiempiin vuosiin verrattuna. Käteisellä maksamiseen liittyy nimittäin todella paljon hyötyjä.

Kouriintuntuva käteinen auttaa hahmottamaan rahan arvoa

Käteisellä maksaminen on ensinnäkin nopeaa ja varmaa. Konkreettisen käteisen avulla on helpompi hallita talouttaan ja vaikkapa matkakassaa ulkomailla matkustellessa. Käteisellä maksaessasi varmistat aina, ettet jää velkaa myyjälle ja ettei sinulle synny koronmaksuvelvollisuutta luotonantajalle. Rahan arvon hahmottaminen vaikeutuu, kun siirrytään virtuaalimaailmaan vaihtoehtoisten sähköisten maksukanavien käyttöön. Tämä näkyy myös suomalaisten maksuhäiriömerkinnöissä, jotka ovat viimeiset kymmenen vuotta olleet nousussa. Suomen asiakastiedon mukaan vuoden 2019 lopussa jo yli 386 000 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä.

Maksuvälinepetokset lisääntyneet räjähdysmäisesti

Käteisen eduksi on luettava myös sen turvallisuus maksuvälineenä. Virallisista lähteistä tulevat setelit tarkistetaan Euroopan Keskuspankin vaatimukset täyttävillä laitteilla ja väärennökset tulevat esille normaalin setelikierron puitteissa. Sen lisäksi käteisen käyttö suojaa myös maksuvälinepetoksilta, jotka ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti viime vuosina. Käteistä käytettäessä ei pidä myöskään unohtaa sitä, että se on ainoa maksutapa, jota käyttäessä maksamisen yksityisyys säilyy.

Käteisellä on roolinsa kriiseihin varautumisessa

Erityisesti kriisitilanteissa käteisen käyttö nousee esille ja sen käyttövarmuus on tärkeä osa kriisienhallintaa. Esimerkiksi Suomen pelastusalan keskusjärjestön varautumisohjeissa kehotetaan pitämään käteisvarantoa kotona mahdollisten kriisitilanteiden varalle. Erilaiset sähköiset maksuvälineet eivät toimi, mikäli ei ole saatavilla sähköä tai datayhteyttä syystä tai toisesta. 

Tasa-arvoinen maksutapa

Maailman terveysjärjestö WHO on nostanut esille sen, että mahdollisuus käteisen käyttöön on keskeinen tekijä tasa-arvoisen yhteiskunnan rakentamisessa. Tälläkin hetkellä maailmassa on miljoonia ihmisiä, joilla ei syystä tai toisesta ole pankkitiliä ja joille käteinen on ainoa maksuväline. Myös Suomessa on paljon ihmisiä, jotka käyttävät käteistä oman taloutensa hallinnan kannalta tai lukuisista muista syistä. Käteinen on ainoa käytettävissä oleva maksutapa, joka on riippumaton sosiaalisesta tai taloudellisesta asemasta, luottokelpoisuudesta, iästä, sukupuolesta, rodusta, kansallisuudesta ja kyvystä. Rekisteröintiä tai erityistä pääsyä ei tarvita sen hankkimiseen, käyttämiseen tai hyväksymiseen. Se on ainoa todella osallistava maksutapa - melko tärkeä 1,6 miljardille ihmiselle tässä maailmassa. On siis erittäin tärkeää, että käteismaksaminen mahdollistetaan, koska osalle käteinen on ainut maksuväline.

Käteiselle on aina tarve ja teemme jatkuvaa kehitystyötä sen eteen, että käteinen on sekä turvallinen, luotettava että kustannustehokas maksuväline!

Tutustu rahankäsittelypalveluihimme