29.12.2021  |  Työnä turvallisuus

Toimitusjohtaja piirivartijan työparina

Nikke_ja_Valtteri_1200x628Piirivartija tekee työtään kentällä yksin – paitsi silloin, kun saa työparikseen toimitusjohtajan. Miten kaksikon vartiointikierros sujui ja miten vartija selviää kiperistäkin tilanteista?

 

Avarn Securityn piirivartija Valtteri Korpi-Kyyny sai marraskuussa poikkeuksellisesti työparin vartiointikierrokselleen, kun toimitusjohtaja Niclas Sacklén hyppäsi hänen kyytiinsä yövuoroon.

Lokakuussa toimitusjohtajana aloittanut Niclas kertoo, että erilaisiin työtehtäviin tutustuminen kuuluu hänen toimintatapoihinsa.

– Kun on mukana kentällä, pääsee oikeasti näkemään, mitä täällä tehdään. Samalla tulen itse tutuksi työntekijöille. Tykkään mennä ja tehdä enkä vain istua kulmahuoneessa, Niclas nauraa.

Piirivartijan työhön kuuluu asiakkaiden kiinteistöjen tarkastaminen ja valvominen. Vartija muun muassa kytkee hälytyslaitteet päälle ja tekee vartiointikierroksia. Liikkuvan vartioinnin avulla pystytään ehkäisemään ja pienentämään haittoja, jotka saattaisivat tehdä hallaa liiketoiminnalle. Näitä hommia myös toimitusjohtaja pääsi seuraamaan vartiointikierroksella Helsingissä Vallilan ja Sörnäisten alueella.

– Kävimme katsomassa, että kiinteistöissä on ovet kiinni, hälytykset päällä ja kaikki kunnossa. Kierroksen aikana tuli myös hälytys, joita tulee kuulemma yleensä pari kolme yössä. Joku oli töistä lähdettyään kulkenut niin sanotusti väärästä ovesta ja laukaissut vahingossa hälytyksen. Kaikki oli muuten kunnossa, Niclas kertoo.

Puhejudolla selviää hankalista tilanteista

Valtteri on tehnyt vartijan töitä Avarn Securitylla neljä ja puoli vuotta. Työvuoroihin on mahtunut myös kiperiä ja läheltä piti -tilanteita, mutta hän on selvinnyt niistä aina omien sanojensa mukaan puhejudolla. Korven mukaan kierros uuden toimitusjohtajan kanssa sujui oikein mukavasti.

– Oli hienoa huomata, että Niclasta aidosti kiinnosti, miten kentällä toimitaan eri tilanteissa, Valtteri kiittelee.

Piirivartijoiden tukena on Avarn Securityn hälytyskeskuksen väki ja muut avarnilaiset, mutta he tekevät kierroksensa yksin. Työ on itsenäistä ja vaihtelevaa.

– Vartijan pitää tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa eikä hermoja saa menettää ongelmatilanteissa. Parasta työssä on varmaankin se, että voi olla avuksi muille, Valtteri pohtii.

Myös Niclas pani merkille, miten itsenäistä vartijan työ on.

– Ennen ja jälkeen kierroksen on muitakin ihmisiä ympärillä, mutta auton ratissa kierroksella ollaan yksin. Se asettaa omat haasteensa sille, miten yhteishenki ja joukkuefiilis saadaan säilytettyä. Työntekijät ovat osittain itse ratkaisseet tämän: heillä on tietysti työn puolesta VIRVE-puhelimet, mutta he juttelevat niiden kautta muutenkin ja saattavat käydä välillä työkaverin kanssa kahvilla. Kollegoilta voi pyytää apua tai jutella muuten vaan, Niclas sanoo.

– Vartijan työ on todella arvostettavaa, iso peukku Valtterille ja hänen kollegoilleen.

Turvallisuusala kaipaa uusia tekijöitä

Vartiointikierros sai toimitusjohtajan pohtimaan, tietävätkö suomalaisnuoret, miten paljon turvallisuusalalla on töitä. Ala on hyvä vaihtoehto esimerkiksi silloin, jos ei peruskoulun tai lukion jälkeen vielä tiedä, mitä tahtoisi tehdä työkseen. Niclaksen mukaan uramahdollisuudet turvallisuusalalla ovat hyvät ja eteneminen on pitkälti kiinni omasta asenteesta ja innokkuudesta.

– Turvallisuusalalla on hyvin monipuolisia työtehtäviä. Esimerkiksi teknologian rooli kasvaa koko ajan ja turvallisuuspalvelut ja turvallisuusteknologia nivoutuvat yhteen.

Turvallisuusalaa voi opiskella useissa eri oppilaitoksissa ja myös Avarn Security voi tarjota vartijan tai järjestyksenvalvojan tehtävään tarvittavan koulutuksen tehtäviin rekrytoitaville. Kuten monilla muillakin toimialoilla, myös turvallisuusalalla on krooninen pula hyvistä työntekijöistä.

– Vartijan työ ei ole jäyhää kauppakeskuksessa seisoskelua, vaan siinä korostuu palvelupuoli: hyvä vartija on palvelualtis, suvaitsevainen ja tietää, mitä on tekemässä, Niclas muistuttaa.

Lue lisää Avarn Securitystä työnantajana:

Meille töihin