07.10.2022  |  Blogi  |  AVARN 100

Friedrich Thelenin tarina: Suomen ensimmäisen yksityisen vartiointiliikkeen perustaja

Friedrich ”Fritz” Thelen perusti Suomeen ensimmäisen yksityisen vartiointiliikkeen vuonna 1922. Thelenin lapset Herman Thelen ja Christina Ghamberg (o.s. Thelen), sekä Hermanin poika Kenneth Thelen muistelevat Friedrich Thelenin elämää sekä Suomen ensimmäisen vartiointiyrityksen perustamista. Tarina ja tapahtumat ovat kerrottu niin kuin omaiset ne muistavat.

Friedrich_Thelenin_ tarina

Kuvassa sohvalla Friedrich Thelenin jälkeläiset, tytär Christina Ghamberg os. Thelen, pojanpoika Kenneth Thelen sekä poika Herman Thelen.

Friedrich Thelen syntyi vuonna 1895. Hän asui satamakaupunki Liepājassa, joka on yksi Latvian suurimmista kaupungeista. Thelenin suku oli saksalainen ja he puhuivat saksaa. Thelenin perheessä oli kaiken kaikkiaan neljä veljestä.

Ensimmäisen maailmansodan aikana vuonna 1915 Saksa miehitti Latvian ja kaikki Thelenin perheen neljä veljestä menivät Saksan armeijaan. Vuonna 1917 Neuvostoliitto miehitti Latvian ja Thelenin perhe joutui jättämään Latvian taakseen. Friedrich Thelen joutui miehityksen jälkeen sotavangiksi työleirille hiilikaivokselle Siperiaan vuonna 1921. Hän oli sotavankina noin kaksi vuotta.

Friedrichin poika Herman muistelee, että Friedrich oli saanut jostain hankittua itselleen venäläisen sotilaspuvun. Hän oli kahden vuoden aikana hiilikaivoksella opetellut myös venäjän kieltä. Hän tuli Siperiasta pois junalla vuonna 1919 venäläiseksi sotilaaksi tekeytyneenä. Juna kulkeutui Saksaan.

– Saksasta hän sähkötti Suomeen, todennäköisesti Ulkoministeriölle, että onko Suomessa vartiointiliikkeitä. Vastaus oli, että Suomessa ei ollut minkäänlaisia vartiointiliikkeitä, ja hän tuli sitten Suomeen ja perusti yrityksen, poika Herman Thelen muistelee.

Syytä sille, miksi Friedrich Thelen oli kiinnostunut juuri Suomen vartiointi- ja turvallisuustilanteesta, ei tarkalleen tiedetä. Suomen Vartioimis ja Sulkemis Oy perustettiin vuonna 1922. Yrityksen nimi on sanatarkasti käännetty saksan kielestä.

Thelen ei osannut suomen kieltä tullessaan Suomeen, ja hänellä oli läheisiä auttamassa kielen kanssa, esimerkiksi eversti Åke Varen.

Friedrich_Thelenin_ tarina_02

Kuva: Friedrich Thelen hirvimetsällä


Ensimmäinen vartiointikohde Helsingin keskustaan

Friedrich Thelen valvoi yrityksensä vartiomiehiä. Hän kulki ympäri Suomea moottoripyörällä eri toimipisteillä ja tarkasti, että vartiointimiehet tekivät töitään sovitusti. Ensimmäinen toimipiste Suomen Vartioimis ja Sulkemis Oy:llä oli Helsingin keskustassa Fabianinkadulla ja myöhemmin myös Pohjoisesplanadilla. Myöhemmin yrityksen toiminta laajeni muuallekin Suomeen; Turkuun, Poriin, Tampereelle sekä Viipuriin. Nämä olivat isoja kaupunkeja, joissa vartiointia tarvittiin ja asiakkaita riitti. Myös työtehtävät laajenivat ajan myötä: vartijat saattoivat tehdä vartiointikierrosten lisäksi yhä enemmän respatoimintaa (kuten ovien avaamista ja yrityksien vastaanotossa työskentelyä), portinvartioimista ja teollisuusalueiden valvontaa.

Vartijoiden työ 1920-luvulla oli pitkälti vartiointikierrosten tekemistä asiakkaiden toimitiloissa. Kun vartija saapui paikalle, hänen täytyi kääntää toimitilassa sijaitsevaa kelloa avaimella, jotta asiakkaalle jäi leima siitä, että vartija oli käynyt paikalla. Vartijat tarkistivat kierroksella myös, että ovet olivat kiinni ja ikkunat olivat ehjät, eikä toimitiloissa ilmennyt häiriötekijöitä. Elektroninen vartiointi ja valvonta tuli Suomeen myöhemmin, noin 70-luvulla.

– Kierrokset tapahtuivat yön aikana. Vartijoiden piti kääntää kelloa toimitilassa siksi, että vartijan paikalla olosta jäi fyysinen todiste yön aikana. Vartija ei siis voinut vain nukkua työvuoroaan läpi ja sanoa vuoron päätteeksi, että kaikki oli hyvin, pojanpoika Kenneth Thelen kertoo.

Aivan alussa vartijat suorittivat kierrokset kävellen, myöhemmin polkupyörällä ja sen jälkeen siirryttiin autolla liikkumiseen. 1920-luvulla vartijat kantoivat asetta mukanaan työvuoronsa aikana.

Friedrichin poika Herman oli itsekin töissä Suomen Vartioimis ja Sulkemis Oy:llä.

– Minä olin vastuussa, jos joku vartijoista oli töpännyt, ja käyttänyt asettaan. Minulla oli se aseenkantolupa vartijoille, ja vasta myöhemmin jokaisella vartijalla piti olla oma aseenkantolupansa. Toisin sanoen sain sakkoja, jos vartija rikkoi sääntöjä, Herman Thelen kertoo.

Friedrich Thelen oli kiinnostunut hyvin monesta asiasta, esimerkiksi metsästyksestä, kalastuksesta ja kuvataiteista. Hän perusti Suomeen myös ensimmäisen siivousalan yrityksen, mikä kertoo yritysmaailmaan liittyvästä kiinnostuksesta ja osaamisesta.

Herman Thelen muistelee, että motivoituneita vartiomiehiä oli suhteellisen vaikea saada töihin yritykseen, sillä suomalaiset eivät yleisesti ottaen halunneet tehdä vartiointityötä ja sota-aika vaikutti myös yrityksiin. Ensimmäisinä vuosina vartijoita oli joitain kymmeniä, ja parhaimmillaan vuosia myöhemmin vartijoita oli yhteensä noin neljäsataa.

– Muistan, kuinka isä murehti, että miten vartijoille saataisiin lämpimät talvitakit, kun oli kylmä ja yrityksellä oli rahat tiukilla, Thelenin tytär Christina Ghamberg kertoo.


Thelenin kuoleman jälkeen perhe hoiti yritystä

Thelenin lapset kuvailevat Friedrichin olleen hyvin lempeä ja lämmin ihminen. Friedrich ei näyttänyt lapsilleen työstressiä tai -murheita, mutta oli töiden takia paljon poissa kotoa.

Friedrich_Thelenin_ tarina_03

Kuvassa Friedrich Thelenin piirtämä kuva nukkuvasta taivaanporttien vartijasta. Vartijan yläpuolella on silloisen Suomen Vartioimis ja Sulkemis Oy:n logo, kaksi avainta ristissä. Kenneth Thelen ajattelee kuvasta, että vartija ei vartioinut vain maan päällä, vaan vartioi myös taivasta.

Thelenin kunto alkoi rapistua nopeasti aivoissa havaitun kasvaimen vuoksi ja myöhemmin hänellä alkoi ilmetä myös sydänvaivoja. Vuonna 1954 hän menehtyi 59-vuotiaana keuhkokuumeeseen kotonaan. Herman oli silloin noin 20-vuotias ja Christina 18-vuotias. Molemmat lapset kokevat, että he menettivät isänsä liian aikaisin, eivätkä esimerkiksi ehtineet saada häneltä elämänohjeita tai yritystoiminnan vinkkejä.

Christina ja Herman eivät muista, että isän ja lapsien välillä olisi ollut puhetta Suomen Vartioimis ja Sulkemis Oy:n jatkamisesta perheen sisällä, mutta lapset halusivat jatkaa yritystoimintaa. Suomen Vartioimis ja Sulkemis Oy:n toimitusjohtaja oli Thelenin kuoleman jälkeen hänen puolisonsa Ebba Thelen. Myöhemmin yritykseen palkattiin ulkopuolisia toimitusjohtajia.

Suomen Vartioimis ja Sulkemis Oy myytiin Falck Oy:lle vuonna 1997, ja Falck myytiin myöhemmin hollantilaiselle yritykselle G4S:lle. Nyt yritys toimii nimellä Avarn Security.

– Turvallisuutta tulemme aina tarvitsemaan. On hyvä, että se kehittyy tässä maailmassa. Turvallisuusyritykset auttavat esimerkiksi poliisiviranomaisia paljon. Vartiointi ja turvaaminen tulevat todennäköisesti vain lisääntymään, Herman sanoo.

– Tässä epävarmassa maailmassa turvallisuuteen panostaminen on ainoita asioita, joilla voimme suojella itseämme ja kotiamme. Ehkä tulevaisuudessa poliisi hoitaa vain pahimmat, ja vartiointifirmat ovat yhä keskeisemmässä roolissa turvallisuuden hoitamisessa, Kenneth lisää.