11.03.2021  |  Blogi  |  Vinkit ja oppaat

Viisi vinkkiä turvallisempaan arkeen

Turvallisuusvinkit arkeen

Ammattitaitoinen turvallisuusalan yritys tekee asiakkaansa toiminnasta huolettomampaa. Kaikkea turvallisuutta ei kuitenkaan voi ulkoistaa, vaan jokainen tekee sen eteen oman osansa. Kokosimme tähän artikkeliin viisi vinkkiä, joiden avulla arki sujuu entistäkin turvallisemmin.

1. Turvallisuutta ei voi ulkoistaa

Vaikka ulkopuolinen turvallisuusalan yritys huolehtiikin turvallisuudesta laajalla skaalalla, se ei tarkoita sitä, että asiakas voi nostaa kädet pystyyn ja olla ajattelematta asiaa. Päinvastoin – turvallisuusasioista pitää olla kartalla myös asiakasorganisaatioissa: mitä turvallisuuden eteen tehdään ja miksi.

Myös avoimuus on elinehto yhteistyössä turvallisuusyrityksen kanssa: jotta työ pystytään tekemään mahdollisimman hyvin, sen tueksi on saatava riittävästi tietoa.


2. Tehdään turvallisuutta yhdessä

Työntekijöillä on aina eturivin näköalapaikka siihen, mitä heidän työpaikallaan tapahtuu. Siksi heidän onkin hyvä olla mukana turvallisuuden suunnittelussa ja havaintojen tekemisessä. Kun esimerkiksi varaudutaan haastaviin tilanteisiin yhdessä tai käydään poistumistiet läpi porukalla, työntekijät pääsevät kertomaan omia näkemyksiään.

Työpaikalla pitää olla niin avoin ilmapiiri, että epäilyttävistä asioista uskaltaa kertoa eteenpäin, vaikka ne saattaisivatkin tuntua pieniltä. Näin pystytään parhaimmillaan välttymään ikäviltä yllätyksiltä.


3. Tuo turvallisuustekoja omaan arkeesi

Jokainen meistä tekee omassa arjessaan jatkuvasti erilaisia turvallisuustekoja: esimerkiksi ottaa puhelimen laturin pois pistorasiasta ja lukitsee ovet kotoa lähtiessään. Siirretään tämä ajattelu myös työpaikalle!

Turvallisuustoimenpiteiden pitäisi olla automaattisesti mukana päivittäisessä tekemisessä. Jos työpaikalla esimerkiksi edellytetään henkilökortin pitämistä mukana, sen on syytä kulkea matkassa joka päivä. Tällaisia ohjeistuksia ei tehdä huvin vuoksi, vaan niille on aina syynsä.

Turvallisuuden tunne on psyykkinen asia ja se on esimerkiksi Maslowin tarvehierarkiassa yksi ihmisen viidestä perustarpeesta. Kun jokainen tekee oman osuutensa kokonaisturvallisuuden eteen, tulee vahva tunne siitä, että on itse rakentamassa itselleen turvallisempaa ympäristöä.


4. Kulku- ja käyttöoikeudet kuntoon

Yksi turvallisuutta luovista asioista on se, että ulkopuoliset eivät pääse käsiksi organisaation tietoihin tai kuljeskele työpaikalla omin päin. Siksi kulkuoikeuksien ja järjestelmien käyttöoikeuksien pitää olla kunnossa ja ajan tasalla.

Etenkin avainhallinta on yllättävän monessa työpaikassa hatarilla kantimilla. Avaimista pitäisikin ylläpitää sisäistä rekisteriä, johon merkitään, kenellä on avain, mihin sillä pääsee ja miten avainten kanssa ylipäänsä toimitaan. Jos työntekijä vaihtaa työpaikkaa, hänen pitää palauttaa avaimensa ja palautus pitää kirjata ylös.

Ajan tasalla oleva avainhallinta on paitsi turvallisuusasia, myös rahakysymys. Jos lukkoja ja avaimia pitää sarjoittaa uudelleen, kustannukset nousevat helposti todella isoiksi.

5. Yhteistyö naapureiden kanssa

Samassa rakennuksessa toimivilla tai saman tyyppistä toimintaa pyörittävillä organisaatioilla on usein samankaltaisia haasteita ja oivalluksia turvallisuuden suhteen. Niitä kannattaa jakaa ja mahdollisuuksien mukaan tehdä myös yhteistyötä.

Tilanteesta ja tapauksesta riippuen yhteistyötä voidaan tehdä hyvinkin laajasti kiinteistönhuoltoa ja siivousta myöten. Näin kaikki samassa rakennuksessa toimivat ovat samalla linjalla turvallisuuden suhteen.

Artikkelia varten on haastateltu Avarn Securityn asiakaskohteiden turvallisuudesta vastaavia henkilöitä.

Voimmeko auttaa sinua?

LUE LISÄÄ TURVALLISUUSPALVELUISTAMME