23.3.2018  |  Työnä turvallisuus  |  Blogi

Näin käteinen kiertää turvallisesti

Huhut käteisen äkkikuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja. Käteisen käyttö vähenee, mutta se koetaan yhä Suomessa ja euroalueella tärkeäksi ja turvalliseksi maksuvälineeksi. Millaisen matkan käteinen tekee kiertäessään käyttäjältä toiselle?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arvokuljettajat noutavat maksuvälineenä käytetyn käteisen rahan tilityksinä esimerkiksi pankkikonttoreista, liikeyrityksistä tai yösäilöistä. Valppaan ja ammattitaitoisen henkilöstön sekä tarkkaan suunniteltujen turvallisuus- ja seurantajärjestelmien avulla varmistetaan, että rahat pysyvät turvassa koko kuljetus- ja käsittelyketjun ajan. Kuljetuksen ja käsittelyn aikana käteisvarat ovat arvokuljetusyhtiön vastuulla.

Arvokuljettajat toimittavat käteisen rahan arvokuljetusyhtiön omiin laskentakeskuksiin, joissa rahankäsittelijät lajittelevat, tunnistavat ja laskevat rahat sekä tilittävät ne pankin tietojärjestelmän kautta vastaanottajan tilille. Väärennöksiksi epäillyt setelit ja kolikot poimitaan talteen ja toimitetaan viranomaisille jatkotutkintaa varten. Huonokuntoiset setelit poimitaan pois kierrosta ja toimitetaan Suomen Pankille tuhottaviksi.

Aitoustunnistettu ja hyväkuntoinen käteinen raha käsitellään kierrätettäväksi takaisin käyttöön. Esimerkiksi käteisnostoautomaatteihin sopivat setelit lajitellaan ja pakataan automaatteihin täytettäviksi. Pienemmät setelit ja kolikot puolestaan lajitellaan ja pakataan pääasiassa vaihtorahatoimituksiin.

Laskentakeskuksissa arvioidaan, mikä on käteisen tarve eri alueilla eri ajankohtina sekä tehdään  kassanhallintaan liittyviä tehtäviä, kuten automaattista rahankäsittelyä hyödyntävien asiakkaiden käteistarpeen optimointia.  Käteisen tarpeen arvioinnissa hyödynnetään ammattitaitoa, vuosien aikana karttunutta kokemusta ja tilastotietoa sekä käteisen optimointiin suunniteltuja sovelluksia. Arvion perusteella tehdään suunnitelmat käteisen jakelusta. Arvokuljettajat toteuttavat jakelun suunnitelman mukaan ja toimittavat käteisen takaisin meidän kaikkien käytettäväksi pankkiautomaattien sekä pankkikonttoreiden kautta tai vaihtorahatoimituksina takaisin myymälöihin.

Tutustu rahankäsittelypalveluihimme